

Hybrid Conference Programme

Start (GMT)	Finish (GMT)	Time allocated	Presenter details			
Monda	Monday 18 March 2024					
12:00	13:00	60 mins	Registration, lunch and networking			
12:45	13:00		Briefing for Keynote & Session 1 speakers, microphone runners, chair, moderator & committee - Auditorium			
13:00	13:10		Welcome			
		10 mins	Scientific Programme Committee: Rita Horvath, University of Cambridge, UK Amel Karaa, Massachusetts General Hospital, USA Nils-Göran Larsson, Karolinska Institute, Sweden Michelangelo Mancuso, University of Pisa, Italy			
13:10	14:10	60 mins	Keynote 1			
			Chair: TBC Moderator: TBC			
		50 + 10 Q&A mins	Title TBC Patrick Chinnery, University of Cambridge, UK			
14:10	14:15	5 mins	Comfort break			
14:15	15:45	90 mins	Session 1: Basic science to treatment: MtDNA replication defects			
			Chair: TBC Moderator: TBC			
14:15	14:30	25 + 5 Q&A mins	Nucleotide metabolism as a therapeutic target for mtDNA maintenance disorders Ramon Marti, Universitat Autònoma de Barcelona, Spain			
14:30	15:00	25 + 5 Q&A mins	Title TBC Maria Falkenberg, University of Gothenburg, Sweden			
15:00	15:15	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker			
15:15	15:45	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker			
15:45	16:30	45 mins	Refreshment break and networking			





16:15			Briefing for Session 2 speakers, chair & moderator - Auditorium
16:30	18:00	90 mins	Session 2: Basic science to treatment II: MtDNA transcription and translation
			Chair: TBC Moderator: TBC
16:30	17:00	25 + 5 Q&A mins	Mechanisms governing mitochondrial translation in health and disease Aleksandra Filipovska, University of Western Australia, Australia
17:00	17:30	25 + 5 Q&A mins	Title TBC Clara van Karnebeek, Amsterdam UMC, the Netherlands
17:30	17:45	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker
17:45	18:00	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker
18:00	18:40	40 mins	Poster pitch talks for odd number posters & Lightning talks from Patient advocacy groups
18:40	19:40	60 mins	Poster session 1 - odd number posters with drinks reception
19:40			Dinner
			Bar open (card payments only)





Tuesday 19 March 2024			
09:15	09:30		Briefing for Session 3 speakers, chair & moderator - Auditorium
09:30	11:00	90 mins	Session 3: Basic science to treament III: primary MtDNA defect
			Chair: TBC Moderator: TBC
09:30	10:00	25 + 5 Q&A mins	An in vivo genetic screen identifies cellular pathways to rescue the deleterious effects of mitochondrial DNA mutations Anna Wredenberg, Karolinska Institute, Sweden
10:00	10:30	25 + 5 Q&A mins	Title TBC Amel Karaa, Massachusetts General Hospital, USA
10:30	10:45	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker
10:45	11:00	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker
11:00	11:45	45 mins	Refreshment break and networking
11:30			Briefing for Session 4 speakers, chair & moderator - Auditorium
11:45		90 mins	Session 4: Gene editing and therapies
			Chair: TBC Moderator: TBC
11:45	12:15	25 + 5 Q&A mins	Title TBC Carlos Moraes, University of Miami Health, USA
12:15	12:45	25 + 5 Q&A mins	Title TBC Invite speaker
12:45	13:00	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker
13:00	13:15	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker
13:15	14:30	75 mins	Lunch and networking
14:15			Briefing for Session 5 speakers, chair, moderator - Auditorium
14:30	15:30	90 mins	Session 5: Panel discussion - How do we rally the international community for clinical trial consortia?
			Chair: Amel Karaa, Massachusetts General Hospital, USA Moderator: TBC Toni Andreu, EATRIS, the Netherlands
15:30	16:15	45 mins	Refreshment break and networking





16:00		Briefing for Session 6 speakers, chair, moderator - Auditorium
16:15	17:00 45 mins	Session 6: Panel discussion - Challenges and opportunities in clinical trialsperspectives from pharma and funders Chair: TBC
		Moderator: TBC
17:00	17:40 40 mins	Poster pitch talks for even number posters
17:40	18:40 60 mins	Poster session 2 - even number posters with drinks reception
18:40		Dinner
		Bar open (card payments only)



Wednes	day 20 N	March 2024	
09:15			Briefing for Keynote, chair, moderator - Auditorium
09:30	10:30	60 mins	Keynote 2
			Chair: TBC Moderator: TBC
		50 + 10 Q&A mins	Title TBC Kathrin Meyer, Nationswide Childrens Hospital, USA
10:30	11:15	45 mins	Refreshment break and networking
11:00			Briefing for Session 7 speakers, chair, moderator, committee - Auditorium
11:15	12:45	90 mins	Session 7: Population genetics and genomic technologies
			Chair: TBC Moderator: TBC
11:15	11:45	25 + 5 Q&A mins	From Fragmented to Full-Length: A New Era in Human Mitochondrial Genome Sequencing
			Marta Gut, CNAG Barcelona, Spain
11:45	12:15	25 + 5 Q&A mins	Title TBC Rob Taylor, University of Newcastle, UK
12:15	12:45	25 + 5 Q&A mins	The role of mitochondrial transcriptional processes in modulating human health and disease
			Alan Hodgkinson, King's College London, UK
12:45	13:00	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker
13:00	13:15	10 + 5 Q&A mins	Selected from abstracts Short talk speaker
13:15	13:30		Closing remarks and prize presentation
		10-15 mins	Scientific Programme Committee: Rita Horvath, University of Cambridge, UK Amel Karaa, Massachusetts General Hospital, USA Nils-Göran Larsson, Karolinska Institute, Sweden Michelangelo Mancuso, University of Pisa, Italy
13:00			Lunch and departures
13:45			Coach departures for Stansted and Heathrow airports
14:00			Coach departures for Cambridge train station and city centre