

TREAT-NMD Limb Girdle Muscular Dystrophy USA Expert Masterclass

9th & 10th March 2023

North America, Online

Programme

Masterclass Main Goals

- Deliver an interactive teaching course of excellence aimed at health personnel involved in the diagnosis, management, and treatment of patients with limb girdle muscular dystrophies (LGMD), by providing updated information on the diagnosis, natural history, and treatment of the disease.
- Provide a platform to promote the exchange of ideas, experiences, and common challenges in delivering the highest standard of care to patients with LGMD.
- Provide an updated overview on the development of different therapeutic trials as well as state of the art emerging therapies for LGMD, and the implications of its implementation.

Masterclass Format

This event will be delivered online in English to a North American based audience via the Whova event platform. There will be a series of lectures given by expert opinion leaders, two interactive workshops and group discussions between experts and participants.

Day 1

The first day of the course will begin with the testimony of patients and parents of patients affected by LGMD, who will discuss the impact of Limb Girdle muscular dystrophies on their lives. This will be followed by a series of lectures on the different aspects of LGMDs given by experts. Attendees will have the opportunity to ask questions and interact with patients and speakers.

Day 2

On the second day of the course there will be additional lectures on specific aspects of the management of LGMD and an update on state of the art of care practices. At the end of each lecture there will be time dedicated to questions from the audience. Next, the attendees will be separated into two groups to participate in one of the two interactive workshops that will take place simultaneously.

Chairs

- Dr Linda P Lowes, Nationwide Children's Hospital, USA
- Dr Conrad Chris Weihl, Washington University School of Medicine, USA



Pre-recorded Sessions

These pre-recorded webinars will be made available to attending delegates in advance of the live masterclass.

Session Duration	Pre-Recorded Session	Speaker
30 min	LGMD Overview, Definitions & Classification.	J. Andoni Urtizberea, Maladies Orphelines Sans Frontières, France
30 min	Frequency and distribution of LGMDs across the world.	Giacomo Comi, University of Milan, Italy
30 min	Standard of Care: The psychological approach to the LGMD patient	Marcela Gargiulo, Hospital Pitié-Salpetrière, France
25 min	Registries. Why are they needed and how to help LGMD patients get into a registry?	Sarah Emmons, Jain Foundation, USA
25 min	Approach to patients with LGMD weakness	Namita Goyal, University of California- Irvine, USA
25 min	Approach to ordering genetic testing Panel based testing. Exome/Panel.	Chelsea Chambers, Virginia Commonwealth University, USA
25 min	Approach to Muscle Biopsy	Robert Bucelli, Washington University School of Medicine, USA
25 min	Physical Therapy for the non-physical therapist	Stephanie Poelker, Washington University School of Medicine, USA
25 min	Best practices for a multidisciplinary clinic	Anne Connolly, Nationwide Children's Hospital, USA
30 min	Best practice for care management: Orthopedic Care	Linda Lowes, Nationwide Children's Hospital, USA Meredith James, Newcastle University, UK



Min	EST Time	DAY 1, THURSDAY 9 th MARCH 2023	
	zone, USA	Running Time: 5 hours & 15 mins	
		12:00 – 17:15pm EST, USA	
5 min	12:00 –	Welcome, programme overview and introduction to TREAT-	Co-chairs
	12:05	NMD	
20	12:05 –	Patient perspectives	Jessica Evans,
min	12:25	 Impact of LGMD on their lives and patient journey 	Speak Foundation,
			USA
5 min	12:25 –	Q & A	
	12:30		
25	12:30 -	Differential diagnosis of LGMD	Edmar Zanoteli,
min	12:55	• Differential diagnosis – other neuromuscular disorders	University of São
		with limb girdle patterns of weakness, (Pompe, adult-	Paulo, Brazil
		onset SMA, inflammatory myopathies etc.)	
		Variant Resolution	
5 min	12:55 –	Q&A	
	13:00		
25	13:00 -	Getting ready for post marketing surveillance & minimum	Linda Lowes,
min	13:25	clinical standards	Nationwide
			Children's Hospital,
			USA
5 min	13:25 -	Q&A	
20	13:30		
30	13:30 – 14:00	Natural History of functional abilities	Meredith James, Newcastle
min	14.00	 Comparing Dysferlinopathy, Calpainopathy, FKRP and 	University, UK
		Sarcoglycanopathies & different rates of decline.	Oniversity, OK
5 min	14:00 -	Q&A	
	14:05		
25	14:05 –	Genetic Testing in LGMD	Peter Kang,
min	14:30	 Limitations of genetic testing 	University of
		 The importance of a genetic diagnosis and 	Minnesota, USA
		understanding genetic variants.	
		When to revisit a genetic diagnosis	
5 min	14:30 -	Q&A	
25	14:35		
25	14:35 -	BREAK	
min	15:00		



15	15:00 -	Autosomal Dominant LGMD	Andrew Findlay,
min	15:15		Washington
			University, USA
5 min	15:15 –	Q&A	
	15:20		
25	15:20 -	Recessive LGMDs: DYSF, CAPN3, Sarcoglycanopathies,	Katherine
min	15:45	FKRP, dystroglycanopathies & ANO5	Mathews,
			University of Iowa,
			USA
5 min	15:45 –	Q & A	
	15:50		
15	15:50 –	Rare and overlapping LGMD subtypes	Bjarne Udd,
min	16:05	 Titinopathy, LGMD-myasthenia, new genes. 	University of
			Tampere, Finland
5 min	16:05 –	Q & A	
	16:10		
25	16:10 -	Pathophysiology	Jorge Bevilacqua,
min	16:35		University of Chile,
			Chile
5 min	16:35 –	Q & A	
	16:40		
25	16:40 -	The additional contribution of muscle biopsy & MRI in the	Jordi Diaz-Manera,
min	17:05	diagnosis of LGMD	Newcastle
			University, UK
5 min	17:05 –	Q & A	
	17:10		
5 min	17:10 -	Summary	Co-chairs
	17:15		
Min	EST Time	DAY 2, FRIDAY 10 TH MARCH 2023	
	Zone, USA	Running time: 5 hours 15 mins	
		12:00- 17:15 pm EST, USA	
5 min	12:00 -	Welcome	
	12:05		
25	12:05 –	Clinical trials landscape & emerging therapies.	Nick Johnson,
min	12:30		Children's Hospital
			of Richmond at
			VCU, USA
5 min	12:30 -	Q & A	
	12:35		



25	12:35 –	Understanding Variants of Unknown Significance in LGMD	Chris Weihl,
min	13:00	genetic testing.	Washington
			University, USA
5 min	13:00 -	Q&A	
	13:05		
15	13:05 –	Best practice for care management: Cardiac	Nathan Stitziel,
min	13:20		Washington
			University, USA
5 min	13:20 -	Q & A	
	13:25		
15	13:25 –	Best practice for care management: Respiratory	Grace Paul,
min	13:40		Nationwide
			Children's Hospital,
			USA
5 min	13:40 -	Q & A	
	13:45		
30	13:45-	BREAK	
min	14:15		
3	14:15 –	Workshops	
hours	17:15	(Includes a short break)	

WE HAVE TWO WORKSHOPS RUNNING CONCURRENTLY.

Workshop 1: Physiotherapy and other clinical care considerations

Min	EST Time	Physiotherapy and other clinical care considerations
3 hours	14:15 – 17:15	-Host 1 Lindsay Alfano, Nationwide Childrens Hospital, USA
(includes a short break)		-Host 2 Katie Laubscher, University of Iowa, USA -Host 3 Megan Iammorino, Nationwide Children's Hospital, USA
		This interactive workshop will provide an overview and discussion on the multidisciplinary care team and principles of management of the limb girdle muscular dystrophies. Through case presentations and discussion attendees will be guided through the diagnostic process, clinical evaluation, and considerations for management in the home, school, work, and other community environments.



Workshop 2: Exemplary Clinical Cases

Min	EST Time	Exemplary Clinical Cases
3 hours	14:15 – 17:15	
		-Host 1 Edmar Zanoteli, University of São Paulo, Brazil
(includes a short		-Host 2 Jorge Bevilacqua, University of Chile
break)		-Host 3 Chris Weihl, Washington University School of Medicine, USA
		Through presentations and group discussion, attendees will be guided through the diagnostic process for some exemplary clinical cases of LGMD.